6/19/2011

Post-Patho & Papi

Bismillah wal hamdulillah

Kali ni gua nak himpun dua tulisan dalam 1 entri. Sebab esok ada ujian oral pula. Bersedia untuk disoal siasat oleh doktor.

Komen untuk kertas Pathologi, "KAMBEN!"

MCQ gua jawab guna firasat wali-wali. Jawapan yang muncul pertama sekali dalam otak, itulah yang gua tanda. Amacam? Ada yang berani nak cuba?

Bagi kertas subjektif. Memandang dadu tidak boleh digunakan, maka agak payah untuk menjawabnya.
Waktu inilah kemampuan intelektual diuji. Gua dah janji pada diri sendiri tak mahu menggunakan sharingan dengan melihat orang hadapan. Mahupun menggunakan bicara sufi dengan orang sebelah. Jadi, inilah cabaran yang sebenar.

Keluar dewan badan dah longlai. Ibarat setitis air pada kain mahu diperah bagi memenuhi satu mangkuk. Memang mangkuk!

Ok. Selesai bab imtihan.

Syeikh Muhammad al-Yaqoubi
Syeikh Usamah dan Syeikh Muhammad al-Yaqoubi
Serius gua ingat Syeikh Muhammad al-Yaqoubi ni orang mat saleh. Macam Syeikh Hamzah Yusuf. Sebab gua dengar kuliah beliau di Youtube, beliau bercakap dalam bahasa Inggeris.

Rupanya, syeikh berasal dari Syria. Tadi Syeikh Usamah cerita latar belakang Syeikh Muhammad. Gua faham la sepatah dua. Syeikh Muhammad ni datang dari keluarga ulama'. Dalam kalangan mereka yang menghafal banyak hadis. Lepas tu gua tak berapa faham. Masuk ke laut. Tapi seronok tengok orang soleh. Seronoknya kalah tengok SNSD. Ok..Itu teruk! Mahu kenal lebih dalam, boleh baca di sini.

Seterusnya. Papi!

Esok Hari Bapa. Gua tak tahu ayah ada di laut atau di darat. Nak telefon, kredit low rate voip tinggal beberapa sen je. Tak munasarawak nak call.

Lama juga termenung memikirkan kenangan-kenangan dengan ayah. Tapi tak banyak yang menarik untuk dibabatkan.

Tapi saya rindu perut ayah yang besar itu. Hahaha

Saya rindu dengkuran ayah..Bom nuklear belum sebut lagi. Wakaka..

Saya rindu ayah saya yang cool. Bila ummi membebel pada anak-anak, ayah rilek jer tidur.

Tangan ayah dan saya sama saiz. Tapi, tangan ayah kekar. Penuh dengan otot. Lengan ayah juga dua kali ganda dari gua punya.

Harapnya tahun ni kita dapat beraya bersama. Waaa..Nak balik raya!!



Cucu dengan atuk sama je muka
Peh! Macho.

Nota kaki :
1. Selamat ayah tak reti dengan dunia teknologi ni. Nak guna telefon bimbit pun terkial-kial. Hehe..

2. Kita selalu sebut lemah semangat. Maka ubatnya, suhbah(bersama) dengan orang soleh. Orang soleh ni punca rahmat Allah turun. Jadi, kerapkan bersama dengan mereka. Sekurang-kurangnya tonton video pengajian mereka. InsyaAllah..

3. Nak tidur. Bye~

Wallahu'alam

Dzuu Haniin
Lelah..

2 ulasan:

EZAN IDMA berkata...

selamat hari bapa buat ayh kamu ya

Akiddo Junior berkata...

saya selalu rindu dia. :(