1/25/2012

Tanpa Aib

Bismillah wal hamdulillah

Wa sollatu wa salamu 'ala rasulillah wa 'ala alihi wa sohbihi.

Ketika dalam perjalanan pulang dari Sayeda Zainab ke Haiyu 'Asyir, gua perlu berhenti di Abbasiah. Hantar gerombolan awek. Sudah selesai tugas meng'escort' gua pun bertukar menjadi tiang lampu. Memacak di tepi jalan menunggu kenderaan untuk pulang ke rumah. Mulut sedang berzikir lagu Good Day yang dipopularkan oleh IU yang comel.

Entah kurun ke berapa barulah tremco(prebet sapu) ke Hayyu Sabie menjelmakan diri dari langit hujung sana. Dalam kepala berpusing-pusing apa yang diajar oleh Syeikh Rohimuddin. Melimpah-limpah pencerahan tahap spot light dalam dada. Allahu..

Sepanjang perjalanan, penumpang turun dan naik. Antara lawak yang selalu terngiang-ngiang apabila berada dalam kenderaan awam ialah,

"Enta nazil?"
"La'. Ana Hafiz."

Nazil disitu bermaksud turun. Lu nak turun kat sini ke? Tapi budak Melayu yang noob dan jahil bahasa Arab faham benda lain. Menjawab nama gua Hafiz.

Sehinggalah gua tiba di Sabie, bertukar van untuk ke Hayyu 'Asyir. Seorang pakcik dalam lingkungan 50an duduk di sebelah gua. Suaranya keras. Keras bermaksud kuat. Bingit. Aduh. Teringat kata Syeikhuna Yusuf.

"Kamu orang Asia (Malaysia, Indonesia, Singapura) mempunyai suara yang perlahan itu satu rahmah."

Tapi, bila tiba saat mengumpul duit tambang, pakcik itu mengutip duit itu dan keluar dari mulutnya selawat ke atas baginda nabi dan para sahabat. Gua senyum.

Terus hilang perasaan gua. Hilang rasa tak suka. Diganti rasa sayang. Kerana apa? Hanya sebab dia mencintai Saiyiduna Nabi Muhammad sollaAllahu 'alaihi wa sallam.

Ok la. Lenguh la pula tangan. Lama tak menaip. Wakakaka. Bye.

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

lama menyepi.tulis bukulah senang.entry baru baca lima minit tak sampai.huhu.agak-agak sape ni?

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Dzuu Haniin berkata...

hahaha.belum kasyaf lagi.siapakah?