8/25/2011

Saya Sayang Awak!

Bismillah wal hamdulillah

Selamat berpuasa. Walaupun tinggal beberapa hari sahaja lagi bakal berlalu bulan Ramadhan.

Saudara Nurilhakim (nama Nadir ek?lupa..hehe) asyik bertanya bila nak kemaskini blog.

Maaf. Sebab agak sibuk. Semalam baru lepas KUNTUM. Sekarang nak ulang kaji untuk dur thani (repeat paper) pula.

Semasa berlansung program KUNTUM, ada satu sesi LDK yang dimana ahli LDK bertanya kepada saya,

"Sedih tak kena dur thani?"

Lantas saya menjawab, "Tak. Gembira."

Itu hakikat sebenarnya. Tidak seperti dur thani ketika tahun 2 dahulu. Saya sangat kecewa bila dapat khabar kena dur thani. Waktu itu memang jangkaan saya untuk beraya di Malaysia. Bila tak dapat raya sangat sedih la.

Tapi berlainan dengan tahun ini. Sedikit pun tak kecewa. Walaupun keinginan untuk beraya itu sangat memuncak. Beberapa rancangan telah dibuat. Tapi hati ni terus tenang.

Suatu kurnia dari orang yang kita sayangi. Tambahan dia itu sangat mengenali kita. Sangat kasih pada kita. Adakah kita berasa pemberiannya satu yang silap? Meskipun kalau orang itu tersalah memberi hadiah, kita tetap gembira. Kerana itu pemberian sang kekasih.

Inikan pula Tuhan! Tuhan bro! Bukan ibu, ayah. Bukan awek atau bini. Bukan sahabat baik atau musuh. Dialah Tuhan Pencipta kita. Mustahil kalau dia tersilap.

Daripada Brader Abdur Rahman, daripada Syeikh Rohimuddin Nawawi al-Bentani,

"Redha itu rehat. Sabar itu penat."

Andai kita ada tenaga untuk gelisah dengan perkara lepas, lebih baik setiap tenaga tersebut digunakan untuk mengubah masa hadapan.

Wallahu'alam

Babai

Dzuu Haniin
Saya yakin saya kacak!Sekian.

8 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

SAYA YAKIN SAYA KACAK -___-"

terima kasih ! terbaik.

Learner berkata...

Kau akan banyak belajar.

Pelajaran yang orang lain mungkin tak dapat.

Selagi kau berusaha, yakin sahaja Allah akan membantumu.
Macam perang, strategi mau ada.


Tarbiah terindah tu bro. Banyak aku belajar darinya.

Keep fighting.

Sekian.

-Aku yYang pernah kena dur tani jugak masa taun 3 dulu-

pikah berkata...

post ni mcm best! :D

muallim90 berkata...

salam...banyakkan bersabar...belajar daripada pengalaman...enta kan hebat..=)

Dzuu Haniin berkata...

Terima kasih semua..hehehe.

Doakan semua lancar

amy mohd nor berkata...

ayt last siyes xleh bla.neway kalo usaha kuat2 insyaAllah Allah tolong :D

EiYza FaeiZa berkata...

Semoga sentiasa tabah..

Sy pom byk dapt motivasi dri blog nie, sbb tu suka baca..xspecially bab2 study..thanx;-)

Sy pom pernah repeat paper,sgt kecewa tapi sem slpasnya Dia beri yg lebih baik yg langsung xdijangka..Alhamdulillah

'Dia turunkan hujan untuk menghadiahkan pelangi'

Sama2 berjuang utk menjadi yg TERBaikKK!!!

h.iqbal berkata...

post yang ini nice