6/19/2009

Syukur Pada Ilmu Allah

Semalam, madah Histology tamat bersama dengan ujian shafawinya. Maka kami masih berbaki 2 madah lagi. Iaitu yang terdekat Anatomy selepas itu Biochemistry.Mohon doa sahabat-sahabat untuk kejayaan kami. Naqib kami,Sheikhuna Tuan Guru Ust. Ahmad Fahmi sudah berjaya menamatkan peperiksaan beliau semalam, dan saya yakin bahawa beliau melakukannya dengan baik.

Selama menerawang di alam siber,hingga menemukan saya dengan penemuan terbaru para saintis dengan hasil eksplorasi mereka. Di sini
Benarlah kata Allah dalam warkah cinta kepada hambaNya.

الَّذِي خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ طِبَاقاً مَّا تَرَى فِي خَلْقِ الرَّحْمَنِ مِن تَفَاوُتٍ فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرَى مِن فُطُورٍ

ثُمَّ ارْجِعِ الْبَصَرَ كَرَّتَيْنِ يَنقَلِبْ إِلَيْكَ الْبَصَرُ خَاسِأً وَهُوَ حَسِيرٌ

Maksudnya : 3. Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali- kali tidak melihat pada ciptaan Tuhan Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang. Maka lihatlah berulang-ulang, adakah kamu lihat sesuatu yang tidak seimbang?

4. Kemudian pandanglah sekali lagi niscaya penglihatanmu akan kembali kepadamu dengan tidak menemukan sesuatu cacat dan penglihatanmu itupun dalam keadaan payah.Seperti mana hebatnya langit maka,se-gah itu jugalah bumi. Selama bertahun-tahun manusia hidup di muka bumi Allah ini, belum pernah bumi berhenti membuat kejutan kepada mereka yang menghuninya. Saban tahun ada saja penemuan-penemuan terbaru yang dijumpai dari alam rahsia yang tersimpan di muka dan perutnya. Maha Suci Allah yang menciptakan segalanya.
SYUKUR

Setelah kita melihat segala keagungan dan kehebatan Allah maka sewajibnya kita bersyukur. Teringin saya memetik dari kitab Penawar Bagi Hati yang dinukilkan oleh Sheikh Abdul Qadir al-Mandili berkenaan syukur.

Syukur itu memalingkan oleh hamba akan segala barang yang memberi nikmat Allah taala dengan dia atasnya daripada pendengar,penglihat,kaki ,tangan dan lainnya kepada barang yang dijadikan kerananya.

Bermaksud, syukur itu kita menggunakan anggota yang dijadikan Allah pada jalannya atau pada matlamat kejadiannya.

Pada hakikatnya, kedudukan peringkat syukur ini lebih tinggi dari peringkat sabar,zuhud dan khauf(takut). Sesungguhnya sifat-sifat tersebut hanya kita amalkan di dunia sahaja. Berbeza dengan sifat syukur. Syukur tidak putus setelah putusnya dunia. Sifat syukur berterusan diamalkan hingga ke dalam syurga. Firman Allah s.w.t dalam surah Yunus ayat 10 :

وَآخِرُ دَعْوَاهُمْ أَنِ الْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Maksudnya : Dan kesudahan doa bagi ahli syurga itu," Segala puji tertentu bagi Allah yang menjadikan sekalian alam
.

Dan syukur itu setinggi-tinggi peringkat,tidak ramai yang sampai ke peringkat ini.

وَقَلِيلٌ مِّنْ عِبَادِيَ الشَّكُورُ

Maksudnya : Sedikit dari sekalian hambaku yang bersyukur.Amat indah apabila pada setiap berakhirnya amalan kita,tidak jemu untuk bersyukur atas nikmat dikurniakan rasa syukur..Wallahualam

Specially brought by Dzuu Haniin

Tiada ulasan: