7/04/2013

New Age

Bismillah wal hamdulillah

Suatu transisi perubahan perlu berlaku. Dan ia sedang berlaku. Seperti berlalunya Great Age of Pirate yang dimulakan oleh Gol. D Roger saat mengumumkan kewujudan One Piece. Dan tirai New Age dibuka secara rasmi saat kematian Edward Newgate / Whitebeard.

Perubahan yang dimaksudkan bukan pencairan prinsip. Menggadaikan agenda. Tetapi, strategi, cara, watak, dan corak permainan perlu berubah.

Pengekalan nilai dan pengukuhan perkara fundamental bagi aku itu adalah romanticism yang indah dalam perjuangan ini. Sebagaimana di Jaya Island, Bellamy menegaskan telah tamatnya era Pirate's Dream seperti wujudnya One Piece. Tetapi kata-kata Blackbeard perlu kita renung hayati.

"A Man's Dream Will Never Die!"

Sebagaimana juga Will of D. Nilai-nilai ini tidak akan terpadam dan ia bersambung dan berterusan dari satu punca. Ingatlah kita pada kata-kata Monkey D. Dragon.

"Inherited will, the swelling of the changing times, and the dreams of people. These are things that cannot be stopped. As long as people seek the answer to freedom, these will never cease to be!"

Ada beberapa perkara asas yang perlu kita pegang kemas, tali yang tidak akan putus. Penyelamat saat ribut taufan akhir zaman. Kita memasuki New Age dengan azam yang padu biar pun ujian itu sepahit hempedu. 

Sekian aku membebel. Nak cakap benda ilmiah tak reti. Hahaha.


Tiada ulasan: